Bewegend leren, Taaldans

Over het gevoel van thuiskomen

bijscholing leerkrachten bewegend leren

Van huis gaan

Op dinsdag 3 april werd de Dutch Dips dag van de IPS gehouden en ik was uitgenodigd om een paar workshops te verzorgen rondom bewegend leren en taaldans. Ik had me goed voorbereid en de tassen gevuld met lesmaterialen, boeken en tips op de rug gehesen. Ik arriveerde met de trein in het mooie Hilversum, waar deze dag vele leerkrachten van internationale scholen uit heel Nederland bijeenkwamen om heel veel ideeën uit te wisselen en hun onderwijs nog mooier te maken.

Thuiskomen

De eerste workshop groep bestond uit leerkrachten Nederlands aan internationale (basis)scholen. Gaandeweg de workshop leerde ook ik veel nieuws: op de internationale school waar ik deze dag te gast was, waren zo’n 49 nationaliteiten vertegenwoordigd. Niet alleen komen de leerlingen van over de hele wereld, ook de leerkrachten komen van heel veel verschillende werelddelen. Deze dag had ik voornamelijk te maken met van oorsprong Nederlandse mensen, omdat zij het vak Nederlands op deze internationale scholen geven.

Het eerste wat mij verbaasde was het volgende: het taalonderwijs op deze scholen voor wat betreft Nederlands ziet er heel verschillend uit. Van een uurtje per week (één uurtje per week???) tot 2 maal 90 minuten per week. Een van de leerkrachten noemde het First Aid Dutch. Je kunt je er nét mee redden en dat is het dan ook wel.

En toen kwam de voor mij wonderlijkste ontdekking: de leerkrachten die voor mij stonden, geven de gehele basisschool Nederlands! Dus deze leerkrachten geven Nederlands aan kinderen uit (bijvoorbeeld 49) verschillende landen en doen dit aan groep 1-2. Maar ook aan groep 3. Aan groep 4. Groep 5 komt bij hen voor Nederlands. Groep 6. En tot slot natuurlijk groep 7 en 8. En toen drong het tot mij door: dáárom voelde ik zo’n klik en zo’n begrip van deze groep mensen. Daarom voelde mijn werk deze dag zo vertrouwd! Deze mensen doen hetzelfde als ik. De hele dag schakelen, van leeftijdscategorie naar leeftijdscategorie. De hele dag schakelen tussen diverse niveaus van de Nederlandse taal. De hele dag wisselen van lokaal. De hele dag al je materialen meeslepen. Heel veel verschillende lessen per dag voorbereiden (want Nederlands aan groep 8 ziet er heel anders uit dan Nederlands aan groep 1-2). En wat te denken van de verschillende leerniveaus die in elke klas aanwezig zijn en je dus ook altijd in elke klas moet bedienen? Lesgeven aan deze leerkrachten voelde als thuiskomen!

Bewondering!

Mijn bewondering voor leerkrachten in het algemeen is groot. Ik vind dat dat zo hoort. Zij zijn bereid om een heel groot deel van hun dag al hun energie in onze kids te stoppen om er het beste uit te halen! Dat doen ze met overgave en naar hun beste kunnen, elk met hun eigen kwaliteiten. Er zijn grote uitdagingen in het onderwijs: passend onderwijs is er één van. Maar er zijn er heel veel meer te noemen (ICT-onderwijs geven aan 30 kinderen met slechts 24 laptops is nog zo’n voorbeeld.)

Mijn bewondering voor deze leerkrachten op de Dutch Dips dag was zo mogelijk nóg groter! Deze mensen verrichten heldenwerk door middenin een oase van wereldculturen, alle kinderen van hun school, te leren zich verstaanbaar te maken in de taal van het land waar ze nu verblijven. Van groep 1 tot en met groep 8.

Na de workshops bleven we nog lang napraten.
Dutch Dippers bedankt!

Inspiratie nodig?
Kun jij nog wel wat inspiratie gebruiken op het gebied van bewegend leren? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Eens per maand houd ik je op de hoogte van Bewegend Leren en… i.v.m. mijn veertigste verjaardag geef ik elke editie 4 tips weg. Tips om jou te inspireren op het gebied van Bewegend Leren. Met materialen en met muziektips. Zodat je gelijk aan de slag kunt. Aan het einde van het jaar ben jij zo 40 (!!!) tips rijker. En zullen jouw lessen wellicht nog meer indruk maken op de kinderen die je lesgeeft!

Studio de Mol, dans en educatie op iedere locatie

Dit artikel is geschreven door Miranda Molhoek.
Dansondernemer, dansende vrouw, dansende moeder en trotse eigenaar van Studio de Mol:
een pop-up dansschool voor dans en educatie op elke locatie.
Inspirator bewegend leren, Docent T
aal- en Rekendans, Vakdocent dans, Cultuurcoach dans,
Sámen Peuterdansen, Deskundigheidsbevordering kinderopvang/p.o., Specialist Dans en HJK

2 Reacties

  1. Miranda Molhoek zegt:

    O Janny, wat is jouw reactie welkom! Heel erg bedankt hiervoor! Ik ben ook blij dat jij lekker bij mij blijft, en als je me op een dag tóch zat bent, kun je je altijd nog afmelden 😉 Die verjaardag was in februari, maar omdat het zo’n memorabele gebeurtenis is vier ik hem binnenkort wéér. Bedankt voor jouw reactie en een goed weekend gewenst.

  2. Janny van Reenen zegt:

    Alleen dit lezen voelt al als thuiskomen!
    Dit – Wil – Ik! Ik doe het ook al, maar hier wil ik Heel Veel Meer van!
    Mooi dat ik op je verzendlijst blijf 🙂
    Van HARTe gefeliciteerd met je 40e verjaardag, en alvast superbedankt voor je 40 tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *