Bewegend leren

Erik Scherder was k……….

Over muziek en het brein: Erik Scherder

Krankzinnig!

Zaterdag 26 augustus was ik bij de boekpresentatie van ‘Singing in the Brain’ door prof. dr. Erik Scherder in boekhandel Paagman, Den Haag. Deze muzikale lezing ging over de invloed van muziek op het brein. En deze man is écht… krankzinnig! Krankzinnig goed! Een waanzinnige hoeveelheid kennis, weet hij op een aanstekelijke manier en in begrijpelijke taal aan de man te brengen. Zijn bevlogenheid, zijn enthousiasme, zijn interactieve manier van lesgeven. Daarmee heeft hij mij echt bewogen!

Over effecten

Prof. dr. Erik Scherder vertelde dat de emoties die je voelt bij het luisteren naar muziek, gebieden in de hersenen activeren die dichtbij motorische gebieden liggen. Daardoor voel je bij het horen van muziek vaak de neiging tot meebewegen. Van grimassen maken met je gezicht tot op en neer knikken met je hoofd. En soms brengen de emoties die je voelt door muziek zelfs een rilling bij je teweeg. Deze beweging zit weer meer naar voren, in het frontale deel van de hersenen. En frontaal beginnen vele grote baansystemen die verder de hersenen in gaan, en die van groot belang zijn bij communicatie tussen verschillende hersendelen. Het spelen van muziek heeft een nog veel optimaler effect dan het luisteren ernaar. Dus als je zelf een instrument beoefent (en dat hoeft je niet eens goed te lukken en zingen telt ook), dan zijn de motorische gebieden, maar ook de visuele gebieden en de auditieve gebieden actief. Erik Scherder heeft met wetenschappelijk bewijs laten zien dat het een slechte ontwikkeling is dat muziek bijna volledig uit de zorg en het onderwijs zijn wegbezuinigd… Muziek maken en muziek beleven zorgt voor betere verbindingen, beter aangelegde en beter functionerende netwerken en communicatie in de hersenen. Zelf muziek maken in de vormende periode, dus bij jonge kinderen heeft grootse positieve effecten op het brein en zijn ontwikkeling en die positieve effecten hebben een leven lang effect. Dus als je dit leest en je hebt of werkt met jonge kinderen: maak muziek en zing zoveel je kunt! Een volledig college van prof. dr. Erik Scherder over muziek en het brein aan de Universiteit van Nederland, zie je hier.

Grote opkomst bij Erik Scherders lezing
Daar zit ik, 5e rij, rechts naast de voorste paal in het groen. Mijn hoofd is helaas doorkliefd door het snoer. Maar ik was erg blij met mijn zitplaats 😉

Over bewogen zijn

Bewegen daar draait het in mijn leven om. In beweging zijn, in beweging zetten, maar ook bewogen zijn. In de zin van geraakt zijn, emotioneel. Dat gebeurt soms door kunst, door muziek, maar kan ook door beweging, door te kijken naar dans of door dans uit te voeren. En Erik Scherder heeft mij deze middag echt bewogen. Tijdens de boekpresentatie, die ging over de invloed van muziek en muziek maken op ons brein, wist hij mij te raken door regelrecht vanuit zijn hart te vertellen over de invloed van muziek op bijzondere groepen mensen. Jonge kinderen, mensen met alzheimer, dementie, autisme, trauma slachtoffers, mensen met hersenletsel. Overigens droeg ook de muziek van Isaac Bullock bij aan het geraakt zijn. Live muziek is goed voor het brein en daarmee voor de mens! En dat is deze middag met wetenschappelijk onderzoek gestaafd.

Brein en proefkonijn

Het publiek was deze middag proefkonijn. Isaac Bullock speelde bijvoorbeeld een ons bekend nummer en een onbekend nummer. Waarna Erik Scherder ons liet zien welke verschillen dit geeft in ons brein. En wat voor gevolgen dat heeft. Ik heb veel geleerd over het brein, over de noodzaak van bewegen en wat een fantastisch werk (het maken van) muziek doet voor je breingezondheid. Ik ga de boeken ‘Laat je hersenen niet zitten’ en ‘Singing in the brain’ zeker lezen en de mini colleges op internet bekijken. En wellicht toch zelf ook maar weer muziek maken. Daarover later ongetwijfeld meer. Op de facebookpagina van Studio De Mol, zie je een filmpje terug waarin wij als publiek werden gebruikt als proefkonijn. En wie een groot deel van muzikale lezing zelf wil terug zien kan terecht bij de live registratie op de facebookpagina van Paagman.

Speel jij een muziekinstrument? En ben je daarmee begonnen als kind of als volwassene? Ik vind het leuk als je hieronder reageert! Bedankt daarvoor.

 

Studio de Mol, dans en educatie op iedere locatie

 

Dit artikel is geschreven door Miranda Molhoek.
Dansondernemer, dansende vrouw, dansende moeder en trotse eigenaar van Studio de Mol:
een pop-up dansschool voor dans en educatie op elke locatie.
T
aal- en Rekendans, Vakdocent dans, Cultuurcoach dans, Sámen Peuterdansen,
Deskundigheidsbevordering kinderopvang/p.o., Specialist Dans en HJK

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *