De Stenenspringer

De Stenenspringer
Recensie van een multicultureel beweegboek voor jonge kinderen

Geschreven door Elsbeth Smulders en geïllustreerd door Pauline van Dort
2018, Uitgeverij Maretak


Het verhaal

De kleine aboriginaljongen Winnie wordt geboren en blijkt van groot belang voor zijn stam. Samen met zijn vriendje, de kleine kraai Moola, gaat hij op pad om water te zoeken voor zijn familie. Tijdens deze reis ontmoet hij allerlei dieren (naast de bekendere dieren ook bijvoorbeeld een salamander, koala en emoe) en leert hij van hen hoe hij daar kan komen. De tekst is geschreven door dansexpressie docent Elsbeth Smulders. Met haar jarenlange ervaring als dansdocent heeft zij heel beeldend de dieren en hun bewegingen beschreven. Zo dat, wanneer je dit boek voorleest aan een kind, het waarschijnlijk zelf zal gaan bewegen.  


De illustraties

De illustraties in De Stenenspringer zijn prachtig kleurrijk en fantasievol, terwijl de dieren toch ook herkenbaar en natuurgetrouw zijn verbeeldt. De platen beslaan beide pagina’s van het boek en laten ook de achtergrond of toekomst van het verhaal in minimalistische vorm op de achtergrond zien. Soms in dezelfde plaat, soms als miniatuurversies er naast of boven. Door het heldere, vrolijke kleurgebruik spatten de tekeningen van de bladzijden.

Verrassend vind ik dat de tekeningen aan de binnenzijde van de omslag, geen herhaling zijn van de inhoud van het boek, maar een aanvulling daarop. Ze vormen als het ware een voorwoord en nawoord.


Bewegen met het jonge kind

Als ervaren dansdocent met jonge kinderen vind ik dat De Stenenspringer zich uitstekend leent om een beweegles over te geven. De kleine Winnie ontmoet en beweegt met tal van dieren. Geschreven door een ervaren dansdocent zit het boek vol met beweegwoorden zoals, springen, huppen en hippen, pikken (van een vogel), vliegen, deftig stappen, vliegen, rollen, glijden, zoeken, stappen, glijden en nog heel veel meer. Voor wie niet zo thuis is in het zelf omzetten van een boek naar een beweegles, is er goed nieuws: deze krijg je erbij. Elsbeth Smulders schreef de les voor je uit met muzieksuggesties erbij (die allemaal te vinden zijn op Youtube). Het is een beweegles geschreven vanuit dansexpressie, dus zonder voorop gezette pasjes en dansjes die je uit hoofd moet leren. Nee, je gaat verbaal instructies geven en waar je wilt kun je mee- of voordoen, maar dat is niet noodzakelijk.

Na een opwarming, dans je spelenderwijs alle dieren langs en eindig je met een afsluitend optreden in het midden van de kring, je lievelingsdier dansend uit dit boek. (Voor wie durft!). En tot slot een gezamenlijke finale als feestelijke afsluiter. Het enige vreemde aspect vind ik de aanwezigheid van een kikker in de beweegles op papier, omdat ik deze niet in het boek terug kon vinden. Navraag bij de schrijfster leerde, dat het oorspronkelijke verhaal ingekort moest worden voor het boek. Elsbeth heeft de kikker wel in de beweegles gelaten, omdat kinderen de kikkersprong zo leuk vinden om te doen en omdat kinderen zo fantasierijk zijn, dat zij helemaal niet moeilijk doen over een dierenvriend extra om mee te bewegen. Persoonlijk zou ik de kikker uit het beweegles weglaten.


Samenvatting

Ik vind dit boek heel geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 7 jaar. Het gaat naar mijn idee over vertrouwen hebben in jezelf en respectvol leven met de natuur. Er is veel zorg besteed aan de tekst en illustraties. Doordat er in het verhaal veel dieren voorkomen is dit een uitstekend boek om mee of over te bewegen. Dat er een beweegles beschikbaar is voor mensen die niet zo makkelijk zelf een boek omzetten in beweging vind ik een plus. Hierdoor is dit boek ook een aanwinst voor de boekenkast op kinderdagverblijf of basisschool. Omdat De Stenenspringer ook niet witte kinderen in staat stelt zich te identificeren met de hoofdpersoon in dit boek (een multi-cultureel boek dus) én omdat dat zou veel vaker mogen gebeuren in Nederlandstalige kinderboeken, raad ik iedereen aan dit boek aan te schaffen voor de diversiteit.

Kortom, ben jij werkzaam met jonge kinderen en dans en beweeg je graag met boeken? Dan is De Stenenspringer zeker een goede keus! Voor 15,90 excl. verzendkosten


Meer boekrecensies voor HJK:

Stilzitten als een kikker voor kalmerende oefeningen en mindfullness in jouw groep, lees je hier.
Nelsons Dansboek voor inspiratie voor fantasie prikkelende spelletjes en beweegopdrachten voor in jouw groep, lees je hier.


Door: 
Miranda Molhoek, trotse eigenaar van Studio De Mol; voor bewegend leren met HJK

Geef een antwoord