Bewegend leren, Het jonge kind

Barrevoets bewegen: 8 redenen voor blote voeten in jouw groep

Blote voeten op jouw groep

Voeten zijn ontworpen om op te lopen.
“The human foot is a work of art and a masterpiece of engineering” zei Leonardo da Vinci.
De voet heeft geen ondersteuning en bescherming nodig.
Ik leg je vandaag uit wat de blote voeten-voordelen zijn en doe een oproep.
Laat kinderen op blote voeten bewegen!

  

 

Blote voeten reden #1 Kracht

Bewegen op blote voeten versterkt pezen, spieren en de botmassa enorm.
Blote-voeten-hardlopers hebben sterker ontwikkelde voetspieren, sterkere pezen en een lagere blessuregevoeligheid. Barefoot-runners presteren beter.
Jonge kinderlijven zijn nog volop in ontwikkeling. Laat niets ze in de weg staan om de spieren van hun bewegingsapparaat optimaal te versterken. Laat ze lekker op blote voeten lopen, spelen, bewegen, gymmen en dansen. Thuis én op school.

Blote voeten reden #2 Houding

Verplaatsen op blote voeten stimuleert een voorvoetlanding en verbetert daardoor de gehele lichaamshouding. De natuurlijke demping van jouw lichaam bevindt zich in jouw voorvoet. Spieren en pezen vangen de klap van de stap op. Schoenen stimuleren een hiellanding, terwijl je hiel van nature eigenlijk niet ontworpen is om op te landen, maar om op te steunen. Een hiellanding en een voorvoetlanding verschillen enorm van elkaar qua impact. Beide zijn van invloed op je lichaamshouding.
Zo hebben kinderen die veelvuldig blootvoets lopen en spelen bijvoorbeeld
een kleinere kans op doorgezakte voeten. En aangezien je lichaam functioneert als een stapel blokken (een kleine afwijking in een van de onderste blokken zal effect hebben op de hele toren), is het verstandig deze fundering alle ruimte te geven om zich natuurlijk en gezond te ontwikkelen: op blote voeten dus.
Meer lezen over onderzoek naar de relatie tussen blote voeten en platvoeten? Klik hier.

Blote voeten reden #3 Balans

Peuters en kleuters horen zich veel te bewegen en horen niet steeds te hoeven zitten op duur mini-meubilair. Tijdens op de grond zitten, spelen en knutselen (zoals ze vanzelf vaak al doen) trainen ze continu, door met hun romp- en beenspieren balans te houden en van houding te veranderen: een zogenaamde ‘actieve zit’.
Ook lopen, staan en rennen zijn natuurlijke balansoefeningen.  Ontneem je jonge kinderen de kans om veelvuldig te oefenen met balanceren door op blote voeten te lopen en spelen, dan ontneem je ze de kans om een goed ontwikkeld beweegapparaat te ontwikkelen. Balanceren = leren! Dus zullen we het dure peuter- en kleutermeubilair samen met de schoenen buiten onze speelzaal en buiten onze peuter- en kleutergroepen houden?
(Te vroeg laten zitten is slecht:
Lees hier over het maxi cosi effect.)
(Te lang laten zitten is slecht. Voor jou, voor mij, voor kinderen die nog in ontwikkeling zijn.)

Blote voeten reden #4 Sensorische ontwikkeling

Sensorische (zintuigelijke) stimulatie geeft de cognitie, de motoriek en de emotionele ontwikkeling een boost. Daarom is het belangrijk om het jonge kind allerlei zintuiglijke ervaringen te laten opdoen. Blote voeten mogen hierin niet ontbreken, omdat je op blote voeten allerlei belangrijke ervaringen opdoet: iets is glad of stroef, hellend of niet. Deze zintuiglijk opgedane informatie vormt een essentieel onderdeel van de breinontwikkeling van elk mens. De informatie die doorgestuurd wordt naar het brein helpt kinderen bijvoorbeeld inschatten wat moeilijk is of makkelijk, fijn of gevaarlijk. Lees ook dit: https://nabosotechnology.com/the-barefoot-advantage/2019/8/23/benefits-of-barefoot-stimulation-for-children
Je kunt de sensorische ontwikkeling stimuleren door elke dag op blote voeten te laten spelen, bewegen, dansen en gymmen. Oók buitenspelen! Heerlijk in de zandbak, voorzichtig op de tegels en fijn in het gras.
Dat ‘op-blote-voeten-buitenspelen’ ook prima kan in de winter lees je hier.

Blote voeten reden #5 Lichaamsbesef

Leren over je lijf is belangrijk, ook voor het zelfvertrouwen. Door op blote voeten te lopen ontwikkel je je proprioceptie: de waarneming van jezelf, je gevoel voor waar je bent. Hierdoor kun je je neus aanraken met je ogen dicht, hierdoor verzet je automatisch je voet wanneer je dreigt te vallen.
Door het schoeisel dat ik op ‘mijn’ scholen tegenkom tijdens mijn
bewegend leren lessen weet ik dat je dat alles niet leert met bijvoorbeeld te wijde zweterige regenlaarzen, onhandige sandalen, uitfloepende teenslippers, hippe sneakers met dikke onbuigzame zolen of leuke laarzen op de groei. Kortom: met wat de kinderen aan hun voeten dragen, creëren we onbewust een grote afstand tussen het lichaamsgevoel en lichaamsbesef wat we nu juist proberen wakker te maken en te ontwikkelen bij het jonge kind. Ik zeg: schoenen uit!

Blote voeten reden #6 Emotioneel welbevinden & leerprestaties

Verbetert op blote voeten lopen de leerprestaties van kinderen? De Bournemouth Universiteit in Engeland deed onderzoek, decennialang, in 25 landen wereldwijd en vond het volgende uit. Kinderen voelen zich meer ontspannen en op hun gemak in de klas. De kinderen gaan gemakkelijker op de grond zitten en liggen en voelen zich daardoor ook meer thuis. Doordat de kinderen zich meer op hun gemak voelen, zijn ze geneigd eerder op school te komen en later naar huis te gaan, gedragen ze zich beter, letten ze beter op, leren ze meer en lezen ze langer. (95% van de kinderen geeft aan thuis of op vakantie liever liggend te lezen en dat gaat nu eenmaal makkelijker en comfortabeler zonder schoenen.) Het onderzoek besloeg scholen in Scandinavië, Australië en Nieuw-Zeeland. Toen de onderzoekers de effecten ook in Engeland gingen uittesten bleek het volgende: de groepen waren rustiger, de sfeer was beter, er werd minder gepest en de betrokkenheid was hoger. Toen ik dit las, dacht ik: Waarom doen we dit niet massaal in Nederland?

Blote voeten reden #7 Zenuwen

In je voeten zitten duizenden zenuwen die weer in verbinding staan met je organen. Ook spieren, pezen en meridianen spelen een rol. Door op blote voeten te lopen, te bewegen, te spelen en te gymmen stimuleer of masseer je deze zenuwen eigenlijk zelf. Dit heeft een heilzaam effect op je organen, je welbevinden en je geaard zijn. Bijvoorbeeld Traditionele Chinese Geneeskunde, Voetreflexologie en Acupunctuur, maken gebruik van deze principes.

Blote voeten reden #9 Besparen

Scholen die meededen aan het in reden #7 genoemde onderzoek gaven aan tot wel 20% te kunnen besparen op schoonmaakkosten nu zand, sneeuw, blaadjes en ander vuil buiten de klas bleef. Ook geluidsoverlast is een stuk minder zonder schoeisel.

Reden #9 Een bonustip voor jou, juf of meester!

Bij op blote voeten lopen, heb je meer aandacht nodig bij de landing en de stap zelf. Deze focus haalt jou weg bij je to-do-lijstjes en andere stress. Door het op blote voeten lopen kom je meer uit je hoofd en in je lijf. En dat bezorgt jou rust en ontspanning. Alsjeblieft.

 

Voeten zijn bedoeld om op te lopen.
Jonge kinderen (en jezelf) blootvoets laten lopen, bewegen, spelen, dansen en leren heeft een positief effect op de spierkracht, de lichaamshouding,  de balans, de sensorische ontwikkeling, het lichaamsbesef, de leerprestaties, het emotioneel welbevinden, de cognitieve ontwikkeling, de zenuwen en de schoonmaakkosten.

En nu? Ga jij er met deze nieuwe kennis voor zorgen
dat in alle groepen op jouw kinderdagverblijf, peuterschool of basisschool
de schoenen op de groep uit gaan?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant.
Zes redenen voor dans in PO
Dans is niet leuk! Vier mythes over dans
Wat houdt jou tegen?

 

Miranda Molhoek | Studio De Mol; voor bewegend leren met HJK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *