Bewegend leren

500 Naamstickers? Waarom?

naamstickers

“Miranda, dat meen je toch niet echt? Schrijf jij echt 6 keer 25 tot 30 naamstickers voor onze groepen?” De leerkracht keek me ongelovig aan. Ja, dat meen ik écht.

De naam van élk kind

Vorige week startte ik op een tweetal nieuwe scholen. Voor de middag kreeg ik drie nieuwe groepen van de ene school, in de lunch rijd ik naar de volgende locatie, daar zet ik alles klaar en lunch ik warm mee met het team. Alvorens de laatste drie groepen van die dag bij mij komen dansen. In een gemiddelde groep zitten (nu aan de start van het schooljaar althans) zo rond de 25 kleuters, bij groep 3 soms wat minder, maar deze keer wat meer. Dus schrijf ik ongeveer 6 x 25 naamstickers voor alleen de donderdagen.

Correcties én complimenten

Omdat ik persoonlijke aandacht voor élk kind hoog in het vaandel heb staan, wil ik elk kind bij zijn naam kunnen noemen. In mijn beginjaren heb ik al snel gemerkt dat het heel erg onprettig is als je 1 kind tot de orde wilt roepen, maar je zijn/haar naam niet kent. “He, stop, jij daar, met je rode vest en gestreepte sokken aan” werkt nou eenmaal niet zo goed… En complimenten uitdelen gaat ook lastig als je de namen niet kent. Een (overigens heel lieve) collega dansdocent van mij, verklaarde me jaren geleden al voor gek als de voornamen vroeg om naamstickers te maken voor een nieuw dansproject. Joh, dan geef je dat kind toch gewoon een aai over zijn bol of een knuffel? Maar ik was en ben van mening dat de mooiste dingen niet alleen binnen mijn reikwijdte plaats vinden. Heel vaak zie ik liefdevolle hulpacties van kind aan kind gebeuren aan de totaal andere kant van het speellokaal dan waar ik sta.
Bovendien had ik ook al snel door, dat de namen die wel héél snel bleven hangen, de namen zijn van kinderen die zich ‘anders dan de anderen’ gedragen. (Wat dat dan ook moge zijn.)

Correcties, complimenten en méér…

Maar ik wil ook graag dat verlegen kind zien, dat zo zijn best doet. En die wil ik niet alleen zien, maar ook bij zijn of haar eigen naam een complimentje kunnen geven. En naast het verlegen kind, heb je ook nog het kind dat helemaal niet durft mee te doen, maar super goed op let. Het kind dat graag helpt opruimen. Het kind dat alles spontaan ophaalt. Het kind dat andere kinderen over de drempel helpt. Het kind dat je spontaan een knuffel geeft. Het kind dat klei uit jouw haar tovert. Het kind dat steeds even moet plassen. Het kind dat zo zijn best doet, maar nog niet erg verstaanbaar spreekt. Het kind dat…

Ja,ik meen het wél. Naamstickers voor iedereen

Dus JA! Ik meen het écht. Ik schrijf voor elk kind een naamsticker. Met een dikke vette markeerstof op afplaktape van die winkel met de A. Dat tape blijft heel goed zitten op je trui of shirt (niet op je vel, door huidvet). En na de les mag je de stickers weggooien, want volgende week schrijf ik ze met liefde weer. Net zo lang tot ik de kinderen en hun namen ken.

 

Dit artikel werd geschreven door Miranda Molhoek, trotse eigenaar van Studio De Mol; voor bewegend leren met HJK. Je kunt bij ons terecht voor het geven van Taaldans en Rekendans® aan jonge kinderen én voor workshops boordevol bewegend leren-inspiratie aan HJK professionals. 

Studio de Mol, dans en educatie op iedere locatie

 

 

3 Reacties

 1. Leuke tip , naam stickers van schilders tape
  Zeker voor de verschillende workshops die ik basis scholen geef
  Dank je wel 👍🏻

 2. Dank je wel voor jouw reactie Mirjam. Het is afplaktape (schilderstape) van de Action. Op placemats of deksels neem ik het mee. Succes!
  Laat je me nog even weten of het voor jou ook werkt?
  Miranda

 3. Tweede keer gelezen, zo leuk beschreven. Vraag… welke tape is dat want ik ga het ook doen mocht ik weer ergens nieuw binnen komen. En plak je de op deksels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *